Uttalelse om Lier kommune og fylkestilhørighet 

I forbindelse med Lier kommunes vedtak om å søke om en overgang fra Buskerud til Akershus fylke, er næringslivet oppfordret til å komme med en uttalelse til prosessen. Vi takker for muligheten til å gi våre innspill.

For næringslivet er ikke kommune- og fylkesgrenser i seg selv viktige. For at våre virksomheter skal ha gode livsvilkår, er det to faktorer som er særs viktige når det kommer til organisering av offentlig forvaltning: 

  1. kvaliteten på de offentlige tjenestene og fagmiljøene 
  1. Forutsigbarhet  

Kvaliteten på offentlige tjenester og fagmiljøer 

For næringslivet er det viktig at vi møter gode og sterke fagmiljøer, uavhengig av om det heter Buskerud, Viken eller Akershus.  

Hvordan kollektivtjenestene våre er organisert er underordnet for oss, så lenge de leverer gode og sammenhengende tjenester. Sømløse reiser på tvers av kommune- og fylkesgrenser er viktig for en god flyt av varer og mennesker. Det bør det jobbes for – uavhengig av geografisk tilhørighet. På samme måte er et helhetlig skolesystem – og et godt og bredt fagtilbud på videregående skole – viktig for næringslivet. 

Forutsigbarhet 

Vi var en tydelig motstander av tilbakeføringen til Buskerud fra Viken. Oppløsningen av Viken har vært svært uheldig og har kostet vår region verdifull tid og penger. For næringslivet i vår region, hadde det aller beste vært om vi kunne overført de oppgavene fylkeskommunen har i dag har til kommunene i regionen. Viken var et kompromiss vi kunne leve med, tilbakeføringen til Buskerud er et skritt i motsatt retning. 

Når det er sagt, er forutsigbarheten i tilbud og tjenester fra det offentlige viktig for næringslivet. Omkamper er vi generelt lite glade i. Etter vårt syn har oppsplittingen av Viken, med den påfølgende gjenopprettelsen av Buskerud, skapt nok uro og tapt tid. Det er store fare for at Lier kommunes siste skritt med å jobbe for en overføring til Akershus fylke, skaper mer uro enn positivitet.    

Akkurat nå bygges et sykehus og en næringspark på grensen mellom de to kommunene Drammen og Lier. Det nye sykehuset og Helseparken er en katalysator for næringsutvikling og blir en pilot for Fjordbyen. Ved å søke om overgang til Akershus, vender Lier oppmerksomheten bort fra de viktige nabokommunene og fra areal- og transportsamarbeidet i Buskerudbyen. For at den nye helsebydelen skal nå sitt potensiale, er det viktig at de gode kreftene i fylket og på begge sider av kommunegrensen drar i samme retning. Det er krevende i dag å samkjøre og skape eierskapsfølelse på tvers av flere forvaltninger og offentlige strukturer. Å legge til enda et fylke i regnestykket, vil komplisere bildet ytterligere.  

Vi ber derfor Lier kommune tenke nøye gjennom konsekvensene av sitt vedtak.  

Vi i næringslivet jobber for en god og sterk region, det er det samme vi ønsker fra det offentlige. Omkamper, som Viken-prosessen er et eksempel på, har ført til mange tapte år og tapt verdiskaping.  

Vi støtter Liers folkevalgtes misnøye med oppsplittingen av Viken. Nå er det imidlertid vårt ønske at fagmiljøene i fylker og kommuner slipper flere omkamper og får ro og stabilitet til å bygge og utvikle denne regionen sammen med oss.