Daglig leder i Bama Industri, Atle Beyer

Landbruksnavet i Lier

Ved inngangsporten til frukt- og grønnsakskommunen Lier ligger Bama Industris hovedkontor og Norges mest moderne kjøleskap. Her klargjøres lokale råvarer før de sendes ut til kunder over hele Norge.

Det er på mange måter selve hjertet i Liers grønnsaksproduksjon som møter oss en drøy kilometer fra avkjøringen til Liertoppen. Med et byggeareal på 32 000 m² er dette et av regionens aller største næringsbygg. Her jobber totalt 450 mennesker, som i stor grad er bosatt i nærområdet.

Selv om bygget på Tranby stod ferdig i 2022, er Bama på ingen måte noen ny aktør i regionen. Neste år er det 30 år siden de åpnet det første produksjonsanlegget på Lierstranda. Med økt produksjonstrykk ble det i 2020 besluttet å utvide med det nye anlegget på Tranby.

Daglig leder i Bama Industri, Atle Beyer, er svært engasjert når han snakker om driften. Vi har satt oss på et av møterommene i det 7000 m² store kontorlokalet.

– Jeg har jobbet her siden 2009, og synes fortsatt at det er utrolig givende å jobbe med en verdikjede som er så fleksibel og dynamisk, sier han.

Han er ikke alene om å ha lang fartstid i Bama. Mange av de som jobber her i dag har gått gradene internt i selskapet. Vi lurer naturligvis på hva som er oppskriften på å lykkes med dette.

– Det må nesten de ansatte svare på selv. Vent litt.

Atle reiser seg og går bort til døra. På utsiden står det tilfeldigvis tre ansatte som alle har jobbet lenge i Bama. De forklarer at det er givende å jobbe med sunne produkter som alle burde spise mer av. Når alt har kort holdbarhet må de jobbe effektivt, og det er derfor alltid mye action på jobb. Ikke minst er det spennende å jobbe med ulike råvarer som alle er levende og derfor trenger ulik behandling.

Alt må skje så fort som mulig
Fleksibilitet, nøysomhet og tempo er overskriften for de aller fleste leddene i Bamas produksjonsprosesser.

– Vi får inn ordrene for morgendagens varer i dag klokka 14:00, og må håndtere store mengder råvarer på kort tid. Det er en omstendelig og krevende prosess råvarene går gjennom på under ett døgn, sier Atle.

“Vi mener at anlegget vårt er et av Norges mest moderne kjøleskap.”

Det første som skjer når varene ankommer anlegget, er at hvert minste lille produkt må merkes slik at kundene kan spore det tilbake til bonden. Når sesongen tillater det, leveres mange av råvarene av lokale bønder i regionen. Etter merkingen blir alt skannet av et avansert system, som på noen tiendels sekunder kan avsløre om et lite insekt har lurt seg inn blant alle bladene i et salathode. Deretter blir alt sortert og renset, før det sendes til ulike produktlinjer der de sentrifugeres og pakkes. I tillegg til alt dette må hele anlegget vaskes ned hver eneste natt. For å sikre at produktene holder seg ferskest mulig, holder hele fabrikken en konstant temperatur på 2-4 grader.

– Driften vår er både energi- og ressurskrevende, derfor må vi tilrettelegge for gjenbruk i alle prosessene. Vi gjenbruker blant annet 60 prosent av vannet fra produksjonen. Alt vannet magasineres opp og kjøles ned i de periodene på døgnet hvor energibruket er lavest. Vi har også solcellepaneler på taket, og gjenbruker all overskuddsvarmen fra kulde- og luftanleggene i bygget, forklarer Atle.

Listen over energibesparende tiltak er lang og detaljert, som den bør være for en moderne bedrift på denne størrelsen. Gevinsten er enorm. Nylig utviklet de eksempelvis et nytt pakkeanlegg som vil bidra med å redusere pappforbruket med 41 prosent i året. Dermed øker lastegraden per pall, noe som betyr 16 000 færre paller i året og en reduksjon i vogntogtrafikken på 483 trailere per år. I tillegg har det nye anlegget bidratt til bedre arbeidsforhold for de ansatte, effektiv drift og økt innovasjonstakt. De jobber hele tiden med å finne nye løsninger som bidrar til å effektivisere prosessene og redusere klimaavtrykket.

– Vi mener at anlegget vårt er et av Norges mest moderne kjøleskap, med robotiserte pakkelinjer som bidrar til å pakke varene mest mulig plassbesparende. Vi endrer produksjonslinjene ofte, slik at de er tilpasset de råvarene vi får inn, sier Atle.

Rustet for fremtidens utfordringer
Atle berømmer Lier kommune for at de tilrettela for en effektiv prosess da de søkte om å utvide virksomheten i regionen.

– Reguleringsprosessen vi hadde med kommunen var veldig effektiv og fin. Under daværende ordfører Gunn Cecilie Ringdals ledelse sørget de for at alt gikk veldig bra. Jeg vil derfor rette en stor takk til dem. I vår bransje er det alltid en krevende prosess å finne egnede næringspunkter fordi vi er avhengige av så stort areal. Ettersom vi allerede var etablert i regionen og har mange av våre ansatte her, var det gunstig å bygge nytt i grønne Lier hvor mange av råvarene dyrkes av dyktige produsenter. Dette området er også veldig gunstig for oss med tanke på all logistikken knyttet til transport, sier han.   

Som mange andre industrier, går også Bama en krevende fremtid i møte når det gjelder endringer i vær- og klimaforhold. Produksjonen planlegges fra kundebehov, værprognosene og tilgang på råvarer med riktig kvalitet. De siste årene har ekstreme værskifter gitt en forsmak på hvilke utfordringer de står overfor i årene som kommer.

– Uværet Hans hadde en enorm påvirkning på råvareproduksjonen. Alt tyder på at vi må forberede oss på flere slike værfenomener i årene fremover, så det er ikke tvil om at det kommer til å bli mer krevende. Det positive er at landbruket er innovativt og jobber aktivt med å løse de utfordringene dette medfører. Selv om vi har opplevd utfordringer, som pandemi og flom, har vi alltid opprettholdt produksjonen. Derfor er jeg helt overbevist om at vi skal klare å tilpasse oss fremtidens klima, sier Atle avslutningsvis.