Ameln gikk ut av styret i Protan etter 58 år i selskapet

Haakon Ameln gikk torsdag ut av styret i Protan AS etter 58 år i selskapet, i perioden 1965 – 2023. Fra 2001 har Ameln vært henholdsvis styreformann og styremedlem i Protan AS.

– 87 åringen har gjennom sine 58 aktive år i Protan skapt industrihistorie som ansvarlig og tilrettelegger for tre ulike milliardvirksomheter som alle har sitt utspring fra Protan, med Pronova, Firesafe og Protan, heter det i en melding fra selskapet.

Ameln ble ansatt i Protan i 1965 som ansvarlig for Protans Plast-virksomheter. Ameln overtok som administrerende direktør i 1975 og tilrettela for virksomhet i Protan gjennom å sikre Securum som 100 prosent eier av selskapet.

– På 80-tallet kjøpte Norsk Hydro hele Protan og gulvbelegg-virksomheten på Fagertun i Drammen ble raskt solgt til svenske Tarkett. Norsk Hydro var mest interessert i Protans biokjemi-virksomhet Pronova. Ameln gjennomførte i 1990 en «management buy-out» av Protan uten Pronova fra Norsk Hydro. Ameln er en mann med risikovilje, gjennomføringsevne og stor arbeidskapasitet og ledet selskapet frem til 2001. Ameln var også i en årrekke formann i Byggevareindustriens Forening, heter det videre i meldingen.

Fra 2001 har Ameln vært henholdsvis styreformann og styremedlem i Protan AS.

– Jeg lærte Haakon å kjenne da jeg for 15 år siden gikk inn i styret i Protan og Haakon var styreformann. Jeg setter veldig pris på hans klokskap og ungdommelig pågangsmot. Haakon har evne til å holde de lange linjer, kombinert med nytenkning og dristige valg. Han er levende interessert og deler sine refleksjoner og kunnskap til Protans beste. Haakon er en spennende mann som både Protan og jeg personlig er veldig takknemlige for at har brukt så mye av sin tid og sine ressurser til Protans beste. På vegne av hele konsernet er jeg ydmyk og imponert over Haakons evne og pågangsmot som industribygger, sier Erik Øyno, konsernsjef i Protan.