Hva skjedde med de fire stoppene på Brakerøya?

Drammensregionens politikere trodde lenge at det skulle bli fire togstopp i timen på Brakerøya fra høsten 2025. Slik ble det ikke. Hvor gikk det galt? Og hva skjer nå?

Det var optimisme å spore da direktør for samfunn i Drammen kommune, Bertil Horvli, uttalte seg til Drammens Tidende i desember 2023. – Eksempelvis er det i dag to togstopp i timen på Brakerøya, mens det til åpningen vil bli fire, sa han.

I oktober 2024, nesten på dagen ett år før åpningen, la Jernbanedirektoratet frem den nye ruteplanen. Der legges det opp til to togstopp i timen på Brakerøya. Avgjørelsen kom overraskende på politikerne i Drammensregionen, inkludert Drammens egen mann i transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, Trond Helleland (H).

– Jeg vet ikke hva som skjedde der, sier Helleland.

– Brakerøya ble besluttet som lokasjon for det nye sykehuset i 2016, og da var det jo åpenbart at det ville bli mer trafikk til den stasjonen. Det er ganske absurd at vi har et sykehus som skal ta imot mange tusen mennesker daglig, i tillegg til en helsepark, uten at togtilbudet tilpasses. Det blir mye trafikk, og jo flere vi får over på tog, desto bedre. Vi har jobbet for dette lenge, hatt møter med samferdselsministeren og Bane NOR, og vi må fortsette å jobbe for å få flere tog til å stoppe i Brakerøya, sier han. 

Helleland synes heller ikke at dagens togtilbud dekker bredt nok. 

– I dag er det i hovedsak kun reisende fra Asker og Bærum som har nytte av å ta toget til Brakerøya. Toget fra Kongsberg burde også stoppet der, og det samme gjelder toget fra Tønsberg. Utfordringen er at det vil medføre lengre kjøretid og andre rutetabeller. Jernbanedirektoratet setter opp mønsteret, og det er et puslespillarbeid uten like. Dette må derfor sees i et lengre perspektiv. Når Drammen er ferdig utbygd og kapasiteten på Vestfoldbanen åpner, enten neste år eller året etter, bør det være en gyllen anledning til å se på stoppene igjen, mener han.  

Veldig skuffa

Heller ikke fylkesordføreren i Buskerud, Tore Opdal Hansen (H), har noen klar formening om hvorfor Jernbanedirektoratet ventet så lenge med å informere om dette. 

– Jeg synes det er veldig rart at vi ikke har fått beskjed om dette tidligere. Det er veldig vanskelig å akseptere at denne opplysningen kommer i siste liten. I flere år har vi forventet tog hvert 15. minutt på Brakerøya, og vi er jevnlig i dialog med Jernbanedirektoratet. Likevel var det først i framleggingen av fjorårets ruteplan vi ble gjort kjent med at det ikke blir noe av de fire stoppene til åpningen. Jeg er veldig skuffa over at vi ikke får fire tog i timen eller flere. Nå får vi ikke innarbeidet tog i reisevanene til de som skal til sykehuset fra første dag. Dette åpningstidspunktet har vært kjent i mange år, så staten har kunnet forberede seg, sier han. 

Han mener fraværet av togstopp reduserer Brakerøyas rolle som et knutepunkt for kollektivtrafikken.

– Samferdselsdepartementet krever nullvekst i Drammensområdet, samtidig som det har blitt besluttet å bygge et stort sykehus i denne regionen. Da er det ekstra pinlig når staten gjør det stikk motsatte. Sykehuset alene kommer til å skape mye trafikk. I tillegg kommer Helseparken med hotell, der det skal etableres mange ulike virksomheter som også trenger et godt kollektivtilbud. At vi ikke har oppdatert togtilbud tvinger sykehuset til å tilrettelegge for flere parkeringsplasser for bil. Vi etablerer et busstilbud med 14 linjer i timen. Brakerøya kunne vært et kollektivknutepunkt hvor reisende også gikk fra buss til tog, men da må det gå tog, sier han.

Fra neste år er det riktignok ventet tre togavganger i timen, men Hansen mener dette ikke er godt nok. 

– Det er få minutter som skiller det tilbudet fra en av de eksisterende avgangene. Jeg vil derfor ikke kalle det tre tog i timen, konstaterer han.

Store utfordringer med parkering

Klinikktillitsvalgt for OF (Overlegeforeningen) DNLF, Drammen sykehus, Mari Huseby Olaussen, forteller at manglende kollektivtilbud skaper usikkerhet blant flere av de ansatte.

– Antall parkeringsplasser som ligger inne i planen er det samme antall som vi har i dag, og spesielt i vinterhalvåret er det allerede store utfordringer med parkeringssituasjonen. Det er stor bekymring for hvordan man skal komme seg på jobb når vi mangler et fullverdig kollektivtilbud, sier hun.    

Tidslinjen

Hva visste Jernbanedirektoratet? 

Det er anslått at rundt 5000 pasienter, pårørende og ansatte vil være innom det nye sykehuset hver dag. Statens vegvesen har forutsatt at kun 30 prosent av trafikken til og fra sykehuset skal skje med privatbiler. Uten fire togavganger i timen er det med andre ord mye som peker mot ytterligere trafikk på et allerede overbelastet veinett. Et av de store spørsmålene er hvor lenge Jernbanedirektoratet har visst at det ikke blir fire togstopp i timen fra høsten 2025. Ifølge daglig leder i Buskerudbyen, Ingunn Larsen, er oppfatningen om de fire stoppene basert på planer fra Jernbanedirektoratet og Bane NOR.

–  Lokalt har det vært en klar oppfatning at fire togstopp i timen fra Brakerøya stasjon skulle være en del av det totale togtilbudet når det nye sykehuset åpner. Dette er basert på tidligere planer fra Bane NOR og Jernbanedirektoratet, som legger opp til at det skal komme to ekstra avganger i timen fra Brakerøya stasjon, sier hun.  

Larsen viser blant annet til en rapport, utarbeidet av Urbanet Analyse, som underlag til Jernbanedirektoratets arbeid med NTP 2022-2033. Her foreslås det blant annet ytterligere to regiontog per time til Tønsberg, med stopp på Lier og Brakerøya. I en annen utredning fra Jernbaneverket, datert 16.12.2016, legges også fire stopp i timen fra Brakerøya frem som en løsning. Det var først i fjor at Larsen ble oppmerksom på at det kanskje var en endring i planene.

– Jernbanedirektoratet kom med signaler om at det ikke ville bli fire stopp i flere fora i løpet av fjoråret. Derfor spilte også Buskerudbyen inn nødvendigheten av fire togstopp i timen fra Brakerøya stasjon inn i NTP-prosessen, og direkte til samferdselsministeren i møtet med ham i april. Men så, 14. oktober, ble de nye nasjonale rutetabellene fra desember 2024 lagt frem – uten fire togstopp i timen på Brakerøya stasjon. Jernbanedirektoratets forklaring går på at kapasiteten på strekningen er svært høyt utnyttet, og at det derfor er krevende å innføre flere stopp. Det kan gjøre jernbanen mindre robust for forsinkelser, sies det. Ordførerne har stilt spørsmålstegn ved om alle steiner virkelig er snudd for å få til et godt togtilbud, og har bedt både samferdselsministeren og Jernbanedirektoratet om å vurdere dette på nytt, sier hun.

Forhåpentligvis kan Jernbanedirektoratet gi oss svaret på gåten om hvor de fire stoppene ble av. Vi tar derfor en telefon til direktør i Jernbanedirektoratet, Knut Sletta, og stiller ham følgende spørsmål: Vet du hvorfor politikerne ikke har fått denne beskjeden tidligere? 

– Fra vår side har vi vært opptatt av å vurdere muligheter og informere om arbeidet løpende, sier han. 

Han forteller også at det jobbes med å finne en løsning:

– Vi hadde et møte med fylkeskommunen og Drammen kommune for ikke så lenge siden, der vi gikk gjennom hva som er status nå og hva som er mulig på kort sikt. Det vi sa i den forbindelse, er at vi fra vår side vil jobbe for å ha et togtilbud som gjør at flest mulig velger toget. Vi har utfordringer med driftsstabiliteten på jernbanen. Vi vil ha et sterkt togtilbud på Østlandet som bygger opp under nullvekstmålet. Samtidig er det slik at hvis du legger inn flere stopp i ruteplanen, får det noen konsekvenser som vi må ta høyde for. Det er et avansert puslespill og en konsekvens vi ser er at flere stopp på kort sikt skaper utfordringer for driftsstabiliteten. På kort sikt ser vi at det ikke er mulig å gjøre det akkurat nå, men vi ønsker å se på mulighetene og utvikle kapasiteten på lengre sikt. Vi tar med oss det som kom frem i møtet med politikerne, sier han. 

Verdifullt bidrag fra Brakar

Sletta kan ikke si når en endelig løsning foreligger. I mellomtiden finnes det noen lyspunkter, ifølge Ingunn Larsen i Buskerudbyen.

– Brakar bidrar med en ny, høyfrekvent busslinje som skal betjene strekningen mellom Mjøndalen, Krokstadelva og det nye sykehuset. Det blir avganger cirka hvert åttende minutt fra Bragernes torg. Dette kommer i tillegg til dagens busstilbud i området. Videre er det tilrettelagt med løsninger for gående og syklende, inkludert el-sparkesykler, sier hun.

Siste foreløpige oppdatering i saken kom i midten av mars. Da møttes Buskerud fylkeskommune, Drammen og Lier kommune og Vestre Viken helseforetak Jernbanedirektoratet i Oslo. Her uttalte Jernbanedirektoraret at det tidligst er mulig å få til flere avganger i desember 2026. Tore Opdal Hansen håper tilbudet kommer på plass så fort som mulig. 

– Vi forventer full trøkk og at det blir et forbedret tilbud så fort som mulig. Heldigvis har vi et godt buss-

tilbud som er et uvurderlig bidrag. Helseparken er et verdifullt tilskudd til hele regionen vår, derfor er det veldig viktig for meg at vi får på plass et tilfredsstillende kollektivtilbud i tilknytning til dette, sier han.