Bodil Buch

Markedslederen

Bodil Buch har et godt grep om Drammen.

Da Bodil Buch gikk inn dørene til Finanshuset, DNBs hub på Bragernes Torg, for ti år siden, hadde hun knapt vært i Drammen. Hun kjente ingen, men hun visste at den nye arbeidsgiveren hennes hadde en sterk posisjon i bedriftsmarkedet og at det var hennes jobb å kjempe for den posisjonen.

De fleste gründerbedriftene som banker på døren til norske banker skal dø. Mange av dem skal bare holde en fin og lav kurs. Noen ganske få skal vokse seg store og skape mange av fremtidens arbeidsplasser. Som seksjonssjef for små og mellomstore bedrifter i Buskerud er Bodil Buch og hennes avdeling i Drammen blant de viktigste rådgiverne og støttespillerne for det store grunnfjellet av bedrifter og ikke minst de nyetablerte:

«Det er der det starter. Det er veldig viktig å komme inn med gode råd tidlig og heie på de rette bedriftene. Det gir de ringvirkningene lokalsamfunnet trenger. Ringer i vannet. Har du sett Ringvirkninger-kampenjen vår?»

Bodil Buch og DNB er to sider av samme sak. Hun er DNB-menneske til fingerspissene. Bedriftens verdier «modig», «nysgjerrig» og «ansvarlig» står skrevet utenpå alt hun gjør. Det ligger da også i hennes stillingsmandat at hun skal løfte frem neste generasjons bedrifter.

«Vi trenger gründerne. Det er vår oppgave å heie på de gode selskapene, de gode gründerne. De som gjennomfører. Det som gavner oss, det gavner A/S Norge. Det er jobben min, det der!»

Bodil “bjudar på”

Gründerboost er Drammen, Lier og Øvre Eikers hjelpesenter for folk som vil etablere bedrift i regionen. Rådgiver Lisbeth Torkildsen ser på nært hold hvordan Bodil Buch jobber i Drammen og Buskerud, det markedet hun har ansvar for i dag. 

«Bodil Buch ‘bjudar på’. Det er alltid ja. Hun er med på alt. Hun inkluderer og snakker varmt om alle. Også konkurrentene», sier rådgiveren.

Når Lisbeth Torkildsen sier at Bodil Buch og DNB er «med på alt», så er det ikke langt fra sannheten. I alle fall alt som kan skape ringvirkninger. Bare se her: Bodil sitter i styret i Drammen Works, Drammens gründerhus. Hun samarbeider tett med etablererveilederne i hele fylket. DNB og Bodil Buch er partner og bidragsyter på en mengde faglige arrangementer og inviterer ofte til egne konferanser, som DNB NXT og #Huninvesterer. DNB og Bodil var i flere år partner i det store Næringsvekst 2020-prosjektet sammen med Næringsforeningen, Drammen kommune og en rekke store bedrifter. Bodil sitter i juryen i Ungt Entreprenørskap Buskerud, DNB er en del av mentorprogrammet til Universitetet i Sørøst-Norge. I tillegg bidrar DNB godt inn i kulturlivet, for eksempel er de med på Ypsilonfestivalen og de støttet Toppen av Drammen. De støtter Godset og DHK.

Ja, Bodil Buch «bjudar på». Hun teller ikke timer når det gjelder det engasjementet som ikke handler om kassekreditt og lånerente. De timene hun legger ned når hun juryerer elever på videregående skole som har startet ungdomsbedrift gir ingen direkte merverdi i Finanshuset. Men engasjement betaler seg på sikt. I Drammen er DNB markedsledende med mellom 40 og 50 prosent av markedet. I Kongsberg har de 35 prosent og på Hønefoss 25 prosent. Bankens sterke grep om bedriftsmarkedet i Drammen viser at de har en strategi som virker: Å være vennlig og raust til stede.

Valgte bedrift

Bodil Buch // Seksjonsleder Bedrift DNB 2023

I arbeidstiden har Bodil Buch en tydelig tilstedeværelse i Drammen og Buskerud. I 17-18-tiden, etter endt arbeidsdag, bærer det hjem til Tønsberg og Vestfold. I bil. Hun smiler unnskyldene mens hun sier det. Som en som er til stede på alle de store arenaene der Drammens byutvikling diskuteres, kjenner hun godt til at en av regionens store utfordringer er nettopp biltrafikken inn og ut og gjennom av Drammen.

«Ja. Jeg er en av dem som skaper bystøy.»

For en som pendler fra Ringshaug, langt fra nærmeste togstasjon, er det eneste praktiske å kjøre bil. Elbil, såklart. En liten bil. Det må hun ha i de trange p-husene i Drammen.  I bilen tar Bodil de jobbsamtalene hun ikke rakk å svare på i løpet av dagen. Hvis hun ikke hører på en lydbok. En “nyt-flyt”-bok eller en krim som ikke forstyrrer alle dagens inntrykk som skal sorteres etter en lang dag på jobb. Da kjører hun over Holmenbrua, gjennom Bjørnstjerne Bjørnsons gate og ut på E18 mot Vestfold og huset som ligger et hardt steinkast fra den vakre Ringshaugstranda. Og havet.

Bodil, som er vokst opp som odelsjente på Vestby, ble omskolert til vestfolding da hun møtte mannen sin, Arild. 

«Det var visst bare et sted å bo», sier Bodil med et stort smil.

«Jeg pleier å si det at om du er blitt sammen med en vestfolding, så er det bare en ting å gjøre: Å flytte til Vestfold eller å gjøre det slutt!»

Ikke bare har de noen få meter ned til stranda. I vinterhavna si i Horten ligger havseileren Bonita og venter på en ny sesong. Arild er en ivrig seiler. Det er Bodil blitt også. De tilbringer store deler av sommerhalvåret i skjærgården i Vestfold. Da Bodil fikk lederjobben i Drammen, var det aldri noen tvil om at hun måtte bli pendler. 

Grunnen til at Bodil Buch satte sine sjøbein i Drammen for ti år siden var en omorganisering i konsernet. Bedrift og marked skulle splittes opp og Bodil måtte gjøre et valg. Hun hadde gått gradene i det som i dag er DNB-systemet. Hun begynte med privatkunder i Nordea på åttitallet, men jobbet med både privat og bedrift etter overgangen til det som i dag er DNB. Hun har fått sin opplæring og videreutdanning gjennom jobben. Som ansvarlig for både privat og bedriftskunder i Nordre Vestfold fra sent på nittitallet, fikk Bodil smaken på å jobbe med bedriftsmarkedet.

«Det er givende å jobbe med noe som gir noe tilbake til samfunnet. Det er det veikrysset vi sitter i. Det gir meg energi.»

Hun valgte bedriftsmarkedet. Og i Drammen var det akkurat en slik jobb ledig. Pendlerlivet fikk bare begynne.

Mange å trekke på

Hver morgen, i sju-draget, setter Bodil seg i bilen. Hun smetter inn i parkeringshuset i Thams gate og går med raske skritt over Bragernes Torg, så er hun på plass. Etter ti år er Bodil Buch blitt godt kjent med drammensdistriktet. Et distrikt som ikke er bransjespisset, men som til gjengjeld har et bredt og allsidig næringsliv.

«Det bør være positivt», slår hun fast.

«Vi blir ikke så avhengige av makrosvingningene i økonomien.»

Det er også en stor fordel for byutviklingen at det finnes så mange bransjer her i byen, peker Bodil på. En svært gunstig beliggenhet mellom kompetansemiljøene i Horten og på Kongsberg. Nær Oslo. Vi har et varierende næringsliv å spille på, det betyr at det er mange å dra nytte av.

«Hvis vi drar lasset sammen, er det mange aktører å trekke på», sier Bodil.

Drammensdistriktet har en bred næringssammensetning. Og «vi er tunge på næringseiendom», slår Bodil fast. Hun er opptatt av hva investorene velger å gjøre med kapitalen sin. Hun ønsker at flere investorer i distriktet skal løfte blikket og være nysgjerrige på de mulighetene som ligger her. Derfor er hun aktivt med på å dyrke nye møteplasser, «der idé møter kapital», som hun sier. Det er viktig for at Drammen skal utvikle seg og vokse. Alt henger sammen med alt.

«Boligbyggingen må ikke stoppe! Det er viktig for oss som finansielle aktører. Men det er også viktig sett fra kommunens side. Det er innbyggerne som skaper vekst og utvikling. Det må være plass til dem. Og de må ha lyst til å bo her.»

Bransje i endring

Bodil Buch er et Ja-menneske. Hun har sagt ja til de mulighetene som har åpnet seg for henne i DNB også. Hun har hatt mange jobber i DNB, men alltid ut mot kunder og markedet. Og de siste årene har det vært mye personalansvar. Det er også en av grunnene til at hun foretrekker å være fysisk til stede i Drammen og sjelden benytter seg av muligheten til å jobbe fra Tønsberg. Hun kunne ikke komme raskt nok tilbake etter pandemien.

«Jeg foretrekker å være her med teamet mitt og med folka mine», sier Bodil.

«Jeg har personalansvar. Og jeg vil jo gjerne selv ha folk på jobb. Det er tre grunner til det. For det første er det hensynet til kundene. Dernest er det av hensyn til teamet. Og til sist individet.»

Hun har konkludert med at Teams fungerer bra for effektive møter, men ikke for å skape relasjoner.

«Du får et påfyll på individnivå når du er på jobb sammen med andre. Det får du ikke hjemme.»

«Jeg er opptatt av å bygge kultur, derfor – om vi bare hadde tenkt på oss sjøl, ‘det er fint å sitte hjemme, for da får jeg gjort unna ting’, så tror jeg vi glemmer temaet. Vi må snu det fra ‘jeg’ til ‘vi’. Du kan spørre deg sjøl: ‘Hva går teamet mitt glipp av når jeg er hjemme?’»

For Bodil er det helt avgjørende å ha folk på plass. Bare sånn kan de bygge den kulturen de er helt avhengige av for å opprettholde sin posisjon. En posisjon som munner ut i et viktig spørsmål:

«Hvordan opptrer vi slik at kunden velger oss?»

All time high

Selv om Bodil Buch og kollegene i «hubben» på Bragernes Torg januar i år kunne juble over all time high-statistikk som viste at 70 prosent av de nyetablerte bedriftene valgte DNB, er konkurransen hard. Det har skjedd mye i finans siden Bodil Buch landet sin aller første bankjobb i Sparebanken Vestfold på åttitallet. Den gang kom folk, altså kundene, inn i banken med lua i hånda og spurte pent om lån. Kundereisen i dag ser ganske annerledes ut. Digitaliseringen har satt sine spor på finansbransjen også. Nye konkurrenter dukker stadig opp fra ulike vinkler. Nye aktører utfordrer den verdikjeden Bodil kjenner og representerer. Det er hardt arbeid å holde på kundene med den ene hånden, samtidig som man rekker hånden ut til nye med den andre. Det betyr å si ja. Det betyr lange dager på jobb. Men Bodils bakgrunnsbilde på Facebook røper at den regionale finanstoppen har evnen til å koble ut og av. Ikke bare har hun evnen, hun har en drøm i sikte også.

I en hengekøye mellom to palmer på en sydhavsøy kan hun gjerne tenke seg å nyte livet mellom seilturer i det karibiske hav og la jobb være jobb for noen måneder. Familien Buch har gjort det før. I 1999 satte Bodil, Arild Buch og de to sønnene Fredrik og Martin på 4 ½ og 7 år, seil og dro ut i verden. De seilte fra Norge til Sør-Europa, krysset deretter Atlanteren og seilte i Karibia og tilbake igjen.  

Havseileren Bonita på 49 fot ligger og dupper i vinterhavna i Horten og venter på mannskapet sitt. Hun er klar for en ny sesong. Og gjerne en langtur etter hvert. Båten er isolert. Hun tåler både vær og vind, har senkekjøl og kan ta seg inn de fleste steder. Det en drøm Bodil og mannen har og som det er godt å skjenke en tanke på en kald vintermorgen i januar. Det er en drøm og et helt konkret sparemål. Men før Bodil realiserer den drømmen, skal hun møte 1000 gründere i Hemsedal. Og så skal hun holde hardt på DNBs posisjon i drammensdistriktet i noen år til.

Edit: Etter at dette intervjuet ble gjort på forsommeren, har Bodil Buch fått innvilget permisjon for å gjennomføre seildrømmen. Reisen gikk fra Tønsberg i midten av juli og planlagt rute går til Skottland, Caledonien og sydover mot Madeira, Canary, Kapp Verde, muligens Brasil, Fransk Guyana og Surinam før Karibien. Og deretter retur Norge. Bodil er tilbake i arbeid i slutten av august 2024.

BODIL BUCH

Alder: 57 år

Bor: I Tønsberg

Sivil status: Gift med Arild, to barn og et barnebarn.

Yrke: Banksjef i DNB, med ansvar for små og mellomstore bedrifter i Buskerud. Banken feirer 200 år i Drammen i år.

Utdanning: Bankakademi, BI-fag og livets lære.

Siste bok: Hjernesterk av Anders Hansen. Kan anbefales!

Siste podkast: Stormkast med Valebrokk & Stordalen

Siste film/serie: Her er jeg dårlig, men vil gjerne ha med meg The Voice i opptak.