Meld deg som mentor!

Næringsliv og universitet trenger hverandre og utvikles sammen. Nå er det tid for å melde seg som mentor for Drammens studenter.

Har du vært noen år i arbeidslivet? 

Kjenner du at du har noe å bidra med til et ungt menneske som er på vei ut i arbeidslivet? 

Er du åpen og nysgjerrig? 

I så fall trenger byens studenter deg.  
 
Hvis du svarer ja på alle spørsmålene over, men er redd du ikke har tid til å ta på deg et mentor-oppdrag, må du tenke om igjen:  

«Det er snakk om en lunsj og en kaffekopp per måned. Det er opp til deg. Studenten gjør alt arbeidet, skriver referat og setter dagsorden», forklarer Inger-Lise Gårdsrud.  

Hun er ny prosessleder for mentorordningen ved USN Campus Drammen og har selv har vært mentor. Hun påpeker at et mentor-student-forhold ikke bare går en vei. Det kan gi stor nytte for en næringslivsleder å møte en ung person på vei inn i arbeidslivet i 2024:  

«Du får innblikk i hvordan det er å være student, ung og på vei inn i arbeidslivet. Det har en verdi i seg selv. Studenten stiller dessuten spørsmål som er godt for egenutvikling. Du må reflektere. For eksempel: Hva gjør at du har havnet der du er? Hva ville du gjort hvis du var 25 år igjen?» 

Dette er Mentorordningen ved USN Handelshøyskolen:

  • USN Handelshøyskolen tilbyr 2. og 3. årsstudenter i utvalgte bachelorprogram å få en mentor. 
  • Målet er å gi studentene en smidig overgang fra studentliv til arbeidsliv 
  • Ordningen tilbys ved fem campus: Bø, Kongsberg, Ringerike, Vestfold og Drammen 
  • Programmet består av tre fysiske ettermiddagssamlinger og en digitalsamling (Med NHO og Negotia) 
  • På samlingene får både mentor og studenter faglig påfyll 
  • Student og mentor møtes 1-2 ganger per måned 
  • Programmet starter i oktober og avsluttes i april  

30 studenter i Drammen innen økonomi, statsvitenskap og visuell kommunikasjon ønsker seg en mentor fra arbeidslivet. Det er behov for ledere og fagspesialister på alle nivåer, fra alle deler av arbeidslivet.  

«Arbeidslivsmentorprogrammet ved USN har som mål å gi studentene en smidig overgang fra studieliv til arbeidsliv. Mentorene kan hjelpe våre studenter med å sette karrieremål, forberede til å søke jobber, gjennomføre jobbintervju – og gi noen råd for å beholde og lykkes i en jobb. Det er stor verdi for våre studenter å kunne ha en sparringpartner med lang arbeidserfaring», forteller seniorrådgiver Silja Sverreson ved USN Handelshøyskolen.   

Brenner for å koble folk sammen

USN tar inn søknader og kobler. Inger-Lise Gårdsrud veileder mentorene og studentene. 30 mentorer og 30 studenter skal kobles sammen ved USN Handelshøyskolen i Drammen denne høsten og møtes jevnlig frem til april.  

Ny prosessleder Campus Drammen:

Navn: Inger-Lise Gårdsrud 
Alder: 43 år 
Fra: Lillehammer, bor på Konnerud 
Utdanning: Bachelor of Management fra BI 
Arbeidserfaring: Tidligere jobbet bl. a. i PwC, Gjensidige og Villa Skaar med ledelse. Driver inWaves og Lederhavna. Foredragsholder, interimleder og hjelper ledere å få med folka.

Å veilede disse 60 er en oppgave Inger-Lise går til med stor motivasjon. Hun har selv lang erfaring som leder, både fra finans- og helsenæring. De siste årene har hun både satset  som foredragsholder, interimleder og bistår andre ledere med å få med seg folka. Hun knytter strategi og kultur sammen. I tillegg driver hun Lederhavna på Union Brygge. Som er et sted der ledere kan finne den støtten de trenger. Noe av det aller beste Inger-Lise vet er å koble mennesker sammen. Selv om hun har det voldsomt travelt i eget selskap og prosjekter for tiden, var mentorprogrammet noe hun veldig gjerne ville være med på.  

«Det var faktisk jeg som rakte opp hånda», sier Inger-Lise og ler. 

«Jeg så at Berit Bjerknes skulle gi seg, så jeg sendte en e-post til Silja ved USN og meldte min interesse. Jeg følger etter Berit med stor ydmykhet. Den jobben hun har lagt ned, ligger der. Den kan jeg bygge videre på», sier Inger-Lise.  

Hun brenner for å koble folk sammen. Det er noe mange mennesker i drammensregionen allerede har merket. Inger-Lise har gjennom sine bedrifter og prosjekter arrangert utallige møter mellom næringslivsfolk som ikke kjente hverandre fra før. Mange har fått nye og nyttige relasjoner. Det er ikke tilfeldig at Inger-Lise står på Athenas’ talerliste med blant annet foredraget: «Hvordan bygge et helt rått nettverk uten klein mingling og pitch».  

«Det å koble mennesker som kan ha nytte av å snakke med hverandre…  Det er noe veldig fint med det som jeg ikke helt klarer å sette ord på. Det gir meg mening», sier hun.   

En ny generasjon arbeidstakere

Å koble en ny generasjon ledere med forrige generasjon, gir ekstra stor mening. Nye typer arbeidstakere er på vei inn i arbeidslivet. Mentorprogrammet forbereder både studenter – og ledere – på fremtidens arbeidsliv: 

«En ny generasjon stiller nye krav til ledere. Mine kunder, som jo er ledere, opplever at det kan være krevende. Dagens nye arbeidstakere har helt andre forventninger til arbeidslivet enn generasjonene før dem», sier Inger-Lise. 

Ordet «curlingbarn» har vært brukt om den generasjonen som i disse dager fullfører sine studier og er klare for jobbjakt. Et annet perspektiv på dette, som Inger-Lise er opptatt av å få frem, er at vi får en generasjon arbeidstakere som er opptatt av balanse mellom jobb og fritid: 

«Den nye generasjonen arbeidstakere og ledere ser kanskje et større bilde av hva som gir verdier i livet. Jobben skal gi mening. Den skal være en del av livet, ikke bare stress, mas og hamsterhjul. På den andre siden trenger en ny generasjon arbeidstakere kanskje å lære seg litt om hva arbeidslivet krever av dem, blant annet når det gjelder arbeidsmoral og fleksibilitet. Vi trenger en ydmykhet begge veier», sier Inger-Lise.  

I mentorprogrammet ligger det en forventning om at det er mentoren som deler av sin erfaring. Og det er helt riktig. Men mentorenes nye veileder er opptatt av balanse i relasjonen:  

«Man møtes som likeverdige mennesker som har ulike perspektiver og erfaringer med seg. Det er viktig at også mentor har med seg en dose ydmykhet og nysgjerrighet.»  

Har du lyst til å bli mentor? 

Du finner søknadsskjema her