TRYGGHET KAN PLANLEGGES

Menneskelig tilstedeværelse er det tryggeste som fins, minner politiinspektør Christina Thomassen Rooth om.

Christina Thomassen Rooth er mjøndalsjente, bor på Steinberg og jobber i Oslo. Der er hun hovedkontaktperson for næringslivet når det gjelder alt fra beredskap, trusler, bedrageri, a-krim til byutvikling og mer til. Hun er en naturlig kontakt for eiendomsaktører som er opptatt av trygge gater og plasser utenfor husene sine.

Hun har vært tydelig, også i media, på politiets synspunkter. På nyåret i år var hun ute i Avisa Oslo og oppfordret Oslo kommune til å tilby gratis gateleie på Grønland for å skape mer levende – og trygge – sentrumsgater. Tidligere har hun fått mye oppmerksomhet, både i media og på tallrike konferanser, for å utfordre eiendomsutviklerne til å slutte å bygge åsteder. Christina mener at alle som er involvert i utforming av fysiske miljøer må være med å dra lasset for en tryggere by. Politiet kan ikke klare det alene, er hennes budskap. 

Hva slags respons fikk du fra eiendomsutviklerne i fjor, da du ba dem slutte å bygge åsteder? 

Overraskende positiv. Politiets innspill og betraktninger ble tatt veldig godt imot, og har også ført til konkrete endringer av flere planer. Vi fikk også høre at årets buzzword i bransjen i fjor var «kriminalitetsforebyggende byutvikling». Når bransjen selv setter dette på agendaen, har vi jo oppnådd en del.

Hvordan kan egentlig en eiendomsutvikler være med på å gjøre et byrom trygt eller utrygt? 

En eiendomsutvikler er med på å forme våre byer og skape våre lokalsamfunn, og har derfor en svært viktig rolle og samfunnsansvar. For å få gode og trygge byrom vil det være avgjørende at de som bor i et område tar eierskap, benytter og ivaretar sitt eget bygulv. For at en utvikler skal lykkes med at dette blir en realitet må de involvere de som bor i området, slik at man utvikler gode uterom og aktivitetsmuligheter som akkurat dette området trenger. Menneskelig tilstedeværelse skaper trygghet og da må en lage uterom som faktisk blir brukt, vedlikeholdt og ivaretatt av de som bor der.

Kan trygghet planlegges?  

Ja! Spesielt i tidlig fase kan man legge viktige premisser. Et eksempel er å planlegge for en god og trygg infrastruktur. Ved trygg infrastruktur kan en sørge for at de viktigste gangtraseer er utformet på en måte som gir tilstrekkelig uformell sosial kontroll – at man kan se og bli sett når man skal bevege seg fra skole, hjem, fritidsaktiviteter og arbeid. 

Hvor føler du deg aller tryggest i Drammen? 

På øvre del av Bragernes torg og på Papirbredden plass.

Og minst?  

Jeg er ikke spesielt glad i underganger, for eksempel undergangen fra Strømsø torg til Drammen videregående. Trenger vi egentlig denne?

Vi gleder oss til å høre mer på Byutviklingskonferansen i juni. I mellomtiden skal du få æren av å svare på de faste spørsmålene i denne spalten. Her kommer de:

Hvis du må velge…

Strømsø eller Bragernes?

Akkurat nå under brobyggingsperioden, velger jeg på Papirbredden plass eller i Tollbugata på Strømsø. Her er det mennesker til stede.

Ælva eller marka?  

Må bli elven da jeg har bosatt meg ved siden av elven fordi den er så vakker.

Hund eller katt?  

Hund.

Martin Ødegaard eller Mads Hansen? 

Martin Ødegaard.

Jonas Fjeld eller Broiler?  

Broiler.

Herodes Flask eller Renate Reinsve? 

Renate Reinsve.

Herman Wildenvey eller Triztàn Vindtorn?  

Herman Wildenvey.

Godset eller MIF?

MIF.

Buss eller tog? 

Tog.

Hvem er den beste drammens-ambassadøren du vet om? 

Her er jeg inhabil fordi jeg har familie som er med, men jeg vil trekke frem Nedre Eiker barne- og ungdomsteater som en fantastisk god ambassadør. Den entusiasmen og det arbeidet både foreldre, barn og instruktører legger ned fører til samhold, inkludering og magiske øyeblikk på scenen. De har ikke uten grunn fått kulturprisen to ganger og ble nylig tildelt frivillighetsprisen.

Hvilken bygning er Drammensregionens vakreste? 

Bragernes kirke og tårnbygningene er til sammen et utrolig flott skue.

Og den styggeste? 

Ikke akkurat en bygning, men et stygt byggverk, men den midlertidige gangbruen mellom Strømsø torg og Bragernes er smal, mørk og guffen.

Du skal markedsføre Drammensregionen til en kollega fra Oslo. Du har en sommerdag å gjøre det på. Hva ville du satt på programmet?

Padletur oppover elva til Steinberg. Rusletur rundt broene, cafe- og restaurant besøk på et av torgene i Drammen. Til slutt hadde vi tatt en gåtur i marka der en får utsikt over byen eller Eikerbygdene, samt et bad i et skogstjern.

Hvis du hadde sittet fast i heisen med ordførerne i Drammen, Lier og Øvre Eiker, hva ville du sagt til dem? 

Jeg ville bedt dem om å sette trygghet og kriminalitetsforebygging øverst på sin kommunestrategi. Opplever ikke innbyggerne trygghet der de ferdes, i sine lokalsamfunn eller i sine hjem, vil det være vanskelig å lykkes med andre bærekraftmål. Det er spesielt viktig med trygghet for barn og ungdom.

Christina Thomassen Rooth

Yrke: Politiinspektør og næringslivskontakt i Oslo.

Aktuell: Politiinspektøren har fått mye oppmerksomhet fra eiendomsbransjen etter at hun ba dem slutte å bygge åsteder. Hun innleder om temaet på Innsikt 2025: Byutviklingskonferansen.