Vi har ikke råd til å sløse med folk!
I et arbeidsmarked som ser etter den «perfekte» kandidaten, sløser vi med ressursene våre.
Arbeidslivet er en sentral arena for sosial deltakelse, økonomisk trygghet og personlig utvikling. For mange er det en selvfølge å ha en jobb å gå til, men for andre er dette en kamp som daglig kjempes. For mange er det ikke mangelen på arbeidslyst som er problemet, men arbeidslivets manglende evne til å tilpasse stillinger til den enkeltes helsesituasjon. Dette er ikke bare et personlig tap for de som rammes, det fører også med seg store samfunnsøkonomiske kostnader.
Mennesker som står utenfor arbeidslivet på grunn av helseutfordringer, bærer ofte med seg dobbel byrde. De må håndtere sine helseproblemer samtidig som de mangler tilhørighet.
Vi må erkjenne at det fortsatt eksisterer stigma rundt det å ha nedsatt arbeidsevne. Arbeidsmarkedet krever ofte effektivitet og ekstra innsats. Dette fører til at mange med helseutfordringer enten jobber langt under sin kapasitet eller ender opp i et langvarig utenforskap. Men det er fullt mulig å snu denne utviklingen. Vi kan skape arbeidsplasser som tilrettelegger for at folk med ulike forutsetninger kan bidra.
Mange ender opp i det som kalles «uføre-fellen» – en situasjon hvor de ikke klarer å komme tilbake til arbeidslivet fordi det finnes få muligheter som kan tilpasses deres helse.
Søknadsprosesser forsterker denne fellen ved å indirekte ekskludere personer med helseutfordringer. For mange føles det som en risiko å være ærlig om egen helse, fordi de vet at arbeidsgivere ofte vegrer seg for å ansette noen som ikke kan levere 100 % til enhver tid. Dermed mister de ikke bare selvtillit, men også motivasjonen til å søke på stillinger, i et marked som ser ut til å favorisere «perfekte» kandidater.
For mange som har vært i NAV-systemet, er følelsen av å bli satt på vent en gjenganger. Rask avklaring og fleksible løsninger lar ofte vente på seg, mens hverdagen blir preget av usikkerhet. Uten fleksibilitet og rask tilpasning, mister mange motet og kan føle seg fanget i et system som bremser utviklingen til den enkelte.
Det er på tide at bedriftene tar større ansvar for å finne løsninger som kan tilpasses den enkeltes helsesituasjon.
Dette gjelder særlig i sektorer hvor fleksibilitet og individuell tilpasning er mulig, slik som konsulentbransjen. I en tid hvor teknologi og digitalisering åpner for mer fleksible arbeidsformer, finnes det ingen unnskyldning for ikke å tilrettelegge for mennesker med helseutfordringer. Her kan konsulentbransjen gå foran som et godt eksempel på hvordan dette kan gjøres i praksis.
Konsulentbransjen – en arena for personlig utvikling
Konsulentselskaper har en spesiell posisjon i arbeidslivet. De er ofte preget av høyt tempo, dynamiske oppdrag og fleksible arbeidsmodeller. Det er lett å anta at et slikt arbeidsmiljø ikke er egnet for personer med helseutfordringer. Men kan det være slik at nettopp denne fleksibiliteten gjør konsulentselskaper til et ideelt sted for å inkludere mennesker som ellers kunne ha stått utenfor?
Konsulentselskaper har en spesiell posisjon i arbeidslivet.
Gnist Kompetanse AS er et konsulentselskap som spesialiserer seg på fleksibilitet og individuell tilpasning. Prosjektbasert arbeid gir rom for å justere arbeidsmengde og tempo i tråd med arbeidstakerens behov.
Fleksible arbeidsdager, hjemmekontor og muligheten til å forme egen arbeidshverdag kan være avgjørende for mange som sliter med helse.
I et miljø hvor det er tillit til at medarbeideren kan gjøre sitt beste innenfor sine rammer, forsvinner stresset som ofte følger med helseutfordringer. Man kan delta uten frykt for å bli satt til side. Følelsen av å bidra gir en positiv forsterkning som øker arbeidsmotivasjonen.
Varierte arbeidsoppgaver og nye utfordringer skaper rom for mestring og gir den enkelte mulighet til å bruke sin kompetanse på en meningsfull måte. Dette gir ikke bare arbeidstakeren en følelse av verdighet og tilhørighet, det skaper også en arbeidsplass som utnytter hele spekteret av menneskelige ressurser.
Sosialt entreprenørskap som løsning
I tillegg til den eksisterende konsulentbransjen, ser vi en voksende interesse for sosialt entreprenørskap – selskaper som har et større formål enn bare økonomisk overskudd. Sosiale entreprenører etablerer selskaper hvor en del av formålet er å løse samfunnsproblemer, for eksempel ved å skape arbeidsplasser for personer med helseutfordringer. Gnist Kompetanse er et slikt selskap. Ved å binde selskapets vedtekter til å beholde overskuddet i bedriften, har vi fått fritak fra selskapsskatt. Slik kan flere selskap sette søkelys på å gi flere mennesker en meningsfull jobb. Dette bidrar ikke bare til økonomisk verdiskaping, men også til en form for samfunnsbygging som er nødvendig for å skape et inkluderende arbeidsliv.
Flere studier viser at mangfold bidrar til økt kreativitet, bedre problemløsning og en mer dynamisk organisasjonskultur.
Når folk med ulike perspektiver og erfaringer får plass rundt bordet, øker kvaliteten på beslutningene. Inkludering bør derfor ikke sees på som en byrde for bedrifter, men som en ressurs. Å gi plass til mennesker med ulike forutsetninger kan bidra til et mer bærekraftig og rettferdig arbeidsliv, og ikke minst gi enkeltpersoner en ny sjanse til å bidra og føle seg verdsatt.
Et lite hjertesukk til NAV-systemet til slutt: Selv med engasjerte rådgivere som gjør sitt beste, blir ofte opplevelsen upersonlig og ineffektiv. Hyppig bytte av rådgivere og manglende oppfølging skaper frustrasjon og følelsen av å bli sittende fast. NAV bør i større grad være en aktiv partner i å finne løsninger for arbeidstakere med helseutfordringer og heie på bedrifter som ønsker å inkludere.
Utenforskapet vi ser i arbeidslivet i dag skyldes i stor grad mangel på fleksibilitet og tilpasning.
Å ikke benytte oss av tilegnet utdanning og kompetanse er en vanvittig sløsing med menneskelige ressurser. Dette kan vi ikke fortsette med! Konsulentbransjen, med sin fleksibilitet og tilpasningsdyktighet, viser at løsningen finnes. Ved å tilrettelegge for personer med helseutfordringer, kan vi skape et mer inkluderende og mangfoldig arbeidsliv – til beste for både den enkelte og samfunnet som helhet.
La oss gi folk en sjanse og slutte å sløse med ressursene våre.
TOVE HOFSTAD
Bor: I Lier
Stilling: Daglig leder og gründer av Gnist Kompetanse AS
Bakgrunn: Mange års erfaring fra privat næringsliv og organisasjonsliv. Venstre-politiker i kommune og fylke.
GNIST KOMPETANSE AS
Et ideelt selskap som ble etablert 1. september 2022.
Forretningsideen er å sysselsette flinke folk med høy utdanning og erfaring som står utenfor arbeidslivet fordi de har redusert arbeidsevne. I Gnist kan de ansatte jobbe så mye helsa tillater.
Selskapet tar oppdrag fra hele landet og har som mål å levere tjenester der bedrifter mangler kompetanse eller kapasitet.
Gründer og daglig leder er Tove Hofstad. Hun eier også 40 prosent av bedriften. De resterende 60 prosentene eies av konsulentselskapet TINKR, som også er kunde av Gnist.