Vipo er nominert til Årets Bedrift 

I 2021 kjøpte Thor Hegg Eriksen og John Otto Lippert Trelleborg Offshore Norway AS, og endret navn til Vipo. Siden har de tredoblet omsetningen, og i dag er de verdensledende i sin bransje.

Under årets INNSIKT skal Næringsforeningen kåre Årets Bedrift Stor og SMB – der Vipo er finalist i kategorien Stor. Prisene hedrer virksomheter som har utmerket seg med sitt bidrag til utvikling og verdiskaping i Drammensregionen. Juryen vurderer både økonomisk, sosial og miljømessig bærekraft – og legger vekt på at hovedaktiviteten er lokalisert i regionen. I denne artikkelserien blir du bedre kjent med de nominerte selskapene. 

Vipo har røtter helt tilbake til 1896, og begynte opprinnelig som en lokal gummifabrikk. I dag er de et globalt selskap som utvikler og produserer avanserte polymerbaserte løsninger for termisk isolasjon, korrosjonsbeskyttelse og passiv brannbeskyttelse. Produktene brukes i krevende miljøer innen f.eks. olje og gass, fornybar energi, samt forsvar. Selskapet fra Krokstadelva legger derfor stor vekt på forskning når de utvikler nye produkter.  

«Vi liker konkurranser» 

Gratulerer med nominasjonen. Hva betyr den for dere?

– Vi liker konkurranser, så dette ser vi på som noe veldig positivt. I tillegg gir det oss mulighet til å snakke litt mer om at det finnes et verdensledende polymerselskap i regionen. Mange kjenner til Kalosjen, Viking, Trelleborg og Vipo, men det er ikke like mange som kjenner til hva vi driver med.  

– Det er stor konkurranse om de beste hodene i regionen og vi ønsker å tiltrekke oss de aller beste. En nominasjon som denne gir oss enda et godt argument å bruke for å sikre at vi klarer dette. 

Hvordan reagerte dere da dere fikk vite at dere er finalist til Årets Bedrift?

– Vi ser det som en kvittering på at hardt arbeid lønner seg. At vi så langt har lykkes med å finne de riktige lokale hodene og satset på de riktige markedene og utviklingsprosjektene. Vi vet at det er mange bedrifter i regionen som gjør det veldig bra om dagen, så det var en veldig hyggelig overraskelse.  

Kan dere kort beskrive hva dere jobber med, og hva som har preget det siste året hos dere?

– Vi er verdensledende på å utvikle og produsere polymerbaserte produkter for termisk isolasjon, korrosjonsbeskyttelse og passiv brannbeskyttelse. Vi leverer i dag teknologi som kundene kun kan kjøpe fra den grønne fabrikken i Krokstadelva. Våre produkter ender opp hele veien fra havets bunn til verdensrommet. De siste tre årene har det vært et veldig høyt aktivitetsnivå hos Vipo, der vi har klart å vokse i alle deler av forretningen. 

Hvilke milepæler har dere nådd det siste året som dere er spesielt stolte av?

– Det faktum at vi klarte å tredoble omsetningen på tre år er vi veldig stolte av. Det har selvfølgelig vært mye hardt arbeid, men vi har fått det til takket være mange flinke og hardtarbeidende ansatte. Sammen har vi klart å skaffe oss nye kunder, oppnådd fremgang i nye geografier og segmenter, og ikke minst utviklet nye produkter. I samme periode har vi klart å kraftig redusere energiforbruket vårt, et målrettet program for å redusere selskapets avtrykk på samfunnet.  

– Vi har ekspandert og klargjort for videre vekst i årene som kommer gjennom oppkjøp av selskap i USA, i tillegg til at vi har startet egne selskap i UK og Brasil. 

Hvordan jobber dere strategisk med vekst og verdiskaping?

– Vi jobber systematisk med innovasjon i flere dimensjoner; material, prosess og marked. Vi selger i globale markeder og er utsatt for hard konkurranse, derfor må Vipo være i forkant i alle ledd, fra utvikling av nye materialer, gjennom hele verdikjeden til ferdig installert produkt.  

På hvilken måte bidrar dere til utvikling i Drammensregionen?

– Vipo er en betydelig arbeidsgiver i området. Vårt mål er å vokse og være en stabil arbeidsgiver. Vi har vist stor vilje til å holde produksjonen lokalt, og har de siste år flyttet produksjon hit fra andre steder i verden. Vi ser verdien av å beholde hele verdikjeden i egen organisasjon. Vipo er en stor forbruker av lokale tjenester og produkter med mange små og store selskaper blant våre leverandører. Totalt kjøpte vi tjenester av lokale bedrifter for ca. 230 millioner kroner i 2024.  

– I tillegg til at vi gir støtte til barne- og ungdomsidrett i nærmiljøet, har vi også et godt samarbeid med Ungt Entreprenørskap Buskerud, hvor vi blant annet er vert for deres lederkurs for UE-ledere. 

Hva er de viktigste målene deres for videre vekst, og hva skal til for å nå dette?

– Vi har i dag en stor eksponering mot olje og gass, men vi jobber målrettet mot å bruke de unike produktene og teknologiene i vår portefølje mot nye segmenter. Betydelige investeringer har blitt gjort for å fornye og styrke eksisterende prosesser, men også å innlemme nye maskiner og prosesser for å øke konkurransekraft og produsere på nye og innovative måter. 

– De markedene der vi ser muligheter for organisk vekst i tiden fremover er forsvarsindustrien, luftfartsindustrien (inkl. droner og selvkjørende farkoster) og romfart. Det er markeder hvor vi har teknologi som er unik, disse markedene krever 5-10 års jobbing med produkt testing og kvalifisering før det gir resultater på topplinjen.  

Hva er de største utfordringene for å nå dette?

– Vipo står foran de samme utfordringene som landet Norge. Det er et stort skifte som må til de kommende årtiene hvor veksten må komme fra andre industrier, utenfor olje og gass. For at Vipo og Norge skal få det til så må vi være ledende innenfor innovasjon i kombinasjon med å sikre konkurransekraftige rammebetingelser i forhold til energi, arbeidskraft og kapital. Vi må ansette de menneskene som ønsker å gjøre noe utover det ordinære, og som har et brennende ønske om å lykkes.  

«Du må tro at selv det som nesten virker umulig er mulig.» 

Har dere en oppfordring til andre bedrifter som også jobber for vekst og utvikling i regionen?

– Alle bedrifter har ulike utfordringer, men tilpasningsevne er ofte en nøkkel til fremgang. Tilpasning etter kundens ønsker, nye betingelser eller ny teknologi. Her må janteloven stå litt til side, du må tro at selv det som nesten virker umulig er mulig. Det har i hvert fall fungert for Vipo. Norske bedrifter og nordmenn er minst like flinke som de vi konkurrerer med ute i verden, vi må tørre å si det og gjøre det. 

Årets finalister:

Kategori «Stor» – i alfabetisk rekkefølge:
– Aclima
– Hitachi Energy
– Vipo

Kategori «SMB» – i alfabetisk rekkefølge:
– Gapit
– Innocom
– Møbelsnekkerne

Les mer om arrangementet her: https://innsikt.nfdr.no/innsikt

Fakta om Vipo

  • Daglig leder: Thor Hegg Eriksen 
  • Omsetning: 855 MNOK (2024) 
  • Overskudd: 171 MNOK (2024, driftsresultat) 
  • Resultat for 2024: 135 MNOK (2024, etter skatt) 
  • Prognose for 2025: Et nytt rekordår! 
  • Største eier: Thor Hegg Eriksen 
  • Eierkonstellasjon: Privateid med lokale eiere 
  • Antall ansatte: 220 
  • Holder til i: Kalosjegata 15, 3055 Krokstadelva